ADDRESS

ул.Плачковски манастир 34
София 1500, България

PHONE

0882 285 230

Анодна защита на бойлер

 Анодна защита на бойлер представлява магнезиев електрод, които е монтиран в самият водосъдържател на бойлера. Магнезиевият електрод се монтира към  фланеца на бойлера, като се закрепва посредством болт и гайка с уплътнение или с резба. Диаметъра на болта или шпилката е различен при различните модели и марки бойлери, както и при различният обем.

 Анодната защита е предназначена да извърши протекция на водосъдържателя на бойлера и се използва предимно при бойлери с емайлиран водосъдържател или съдържател със стъкло керамично покритие. Много рядко се среща при бойлери от неръждаема стомана и то при по-стари уреди. Протекцията е постоянно включена докато работи бойлера и не работи при изключване на захранването към бойлера. При правилно свързване на анодната защита на бойлер, протекцията се разпада и запазва самото покритие на водосъдържателя, като по този начин удължава живота на покритието и самият бойлер. При износване на анодната защита се предприема нейната смяна с  нова.

Смяна на анодна защита на бойлер

анодна защита на бойлер

 След като анодната защита се разпадне до дъно се извършва смяна с нов електрод. Български бойлери с анодна защита са бойлер Теси, бойлер Дипломат, бойлер Елдом и някои модели на бойлери Фламина. Разлика между анодна защита за бойлер Теси, анодна защита за бойлер Дипломат и анодна защита за бойлер Елдом. Анодните защити се различават по дължината на електрода, като обикновено по-дългите защити са предназначени за по-големи бойлери като обем.

 Не е желателно бойлера да работи с износена анодна защита или без такава. За да разберете дали вашата анодна защита е за смяна може да следите показанията на аноден тестер, които е монтиран на панела за управление. естествено не всички марки и модели имат аноден тестер и се налага замерването с измервателен уред. Замерва се потенциала.

 Работата на бойлера по този начин води до нарушаване на защитното покритие, което от своя страна ще доведе до бързо амортизиране на водосъдържателя и пробиването му. Понякога, даже много често се бърка анодна защита с термозащита и защита по ток.

Свързване на анодна защита на бойлер

 Защитите на бойлера са предназначени да следят за нормалната работа на бойлера. Целта на защитите е да предпазят бойлера от аварии, без значение дали аварията е свързана с електрическата част на бойлера или водосъдържателя. Индикатора за анодната защита се нарича аноден тестер. Не всички модели имат аноден тестер.

 Целта на този тестер е да показва положението на магнезиевият електрод и нормалната му работа. Този тестер показва и кога трябва да извършите смяната на електрода с нов.

 Всички стари модели на българските бойлери Елдом инвест имаха такъв тестер, докато новите бойлери нямат наличен аноден тестер. Липсата на аноден тестер опростява схемата на свързване на анодната защита, както и понижава цената на самият бойлер. Проверка и свързване на схема на бойлер с анодна защита на бойлер е желателно да се извършва единствено и само от оторизиран или специализиран сервиз за ремонт и монтаж на бойлери.

 Ние от Гамабойлери сервиз София извършваме смяна на анодна защита на бойлер и проверка на състоянието на електрода, посредством замерване. Сервиз за ремонт на бойлери по домовете за София и околните райони.

 Професионално свързване на анодна защита на бойлер на изгодни цени от сервиз за бойлери Гамабойлери София.