ADDRESS

ул.Плачковски манастир 34
София 1500, България

PHONE

0882 285 230

Протекъл бойлер

Протекъл бойлер. Пробит бойлер. Вида на водата и нейната твърдост определят бързината натрупването на котлен камък и от там живота на водосъдържателя на бойлера. При избор на бойлер трябва да се съобразим с тази таблица, показваща твърдостта на водата:

Съотношение на dH и ppm
Твърдост на водата

За повече информация относно твърдостта на водата, как се измерва, какво означава и как се отразява на уредите и хората, може да прочетете тук.

Много неприятно и доста често след изтичане на гаранцията на бойлера се пробива водосъдържателя и то още на същата година, след гаранцията.
Не всеки път протичането на вода от капака на бойлера означава пробит водосъдържател. Вода може да тече и при скъсана гарнитура, пробит фланец или пробит нагревател на бойлера.
За да сте сигурни, че бойлера е с пробит водосъдържател трябва да отворите и диагностицирате видимата част на бойлера под капака. Когато отворите капака на бойлера и водата се стича над фланеца и нагревателя, то имаме пробит водосъдържател на бойлер. Ако водата се стича от фланеца трябва да се смени фланеца с гарнитурата и нов нагревател.
Бойлер неръждавейка с протякъл водосъдържател се от ремонтира посредством заварка, но емайлираните и стъклокерамични водосъдържатели (балон) на бойлери не подлежат на ремонт и при протекъл такъв водосъдържател се предприема смяна на бойлера с нов.

Смяна на бойлер

При протекъл бойлер от външна страна по кожуха на бойлера дори няма смисъл да отваряте капака на бойлера. При протекъл бойлер отгоре от към термометър или най горните снадки на облицовката на бойлера също е ясно, че водосъдържателя е пробит.
Ние извършваме диагностика на пробит и протекъл бойлер, доставяме нов бойлер, демонтираме старият бойлер, монтаж на нов бойлер и извозване на пробитият стар бойлер, като заваряме и водосъдържатели от неръждавейка.
На видеото ще видите протякъл бойлер с пробит водосъдържател. Видеото ще ви помогне да направите диагностика на вашият протекъл бойлер-ремонт или смяна?

Защо протичат бойлерите?
Интересен въпрос и важен за всички използващи бойлери. Вида на водосъдържателя на бойлера е много важен и трябва да се избира спрямо вида на водата. На диаграмата по-долу ще се запознаете с видовете вода в страната. Това е така наречената твърдост на водата по райони, като при по-твърда вода трябва да се използва бойлер неръждавейка, като това не е задължително, а препоръчително с цел по-дълъг живот на бойлера.

Неръждаеми бойлери

Трябва да се знае, че протекъл бойлер не бива да се използва! Има опасност от намокряне на електрическата част на бойлера от там късо съединения и токов удар. Внимавайте с протеклите бойлери. Другото важно е, че веднъж протекъл бойлера не може да спре да тече и няма да се запуши отвора. Понякога при студен бойлер и ниско наляягане във водопровода спира теча, но в шуплата попадат боклуци от варовик, котлен камък и ръжда, но спирането на теча е за момент!

При теч от бойлера се обърнете към професионален сервиз за бойлери.
Диаграма с вида вода разпределена в страната:
твърдост на водата